Soba Suke / そば助
Today's shop
/ 本日のお店
We Japanese have had a long great "friendship" with soba (buckwheat) noodles in our own history.
Especially here in Tokyo, local people have been proud of their local style, "Edo-mae Soba", whose dashi soup is often described as weaken soy sauce.
皆様、そばはお好きですか?私は近年、なぜかどんどんそばが好きになってきており、自分でも驚いています(笑)
東京出身の方だといわゆる「江戸前そば」で育った!なんて方もいらっしゃるかもしれませんね。
Then Today’s shop, Soba-Suke, just 4 years old Tokyo based soba place, kicks in to beat people's bias that soba soup must be based on soy sauce and should be as simple as it can.
で、今日のお店は、日本橋にある商業施設「コレド室町2」の地下にある「そば助・塩物語」というお店。
私と同じように、濃いそばつゆが苦手な方にお勧めしたいカジュアルなお蕎麦屋さんです!
Dipping Sauce
/ 塩だしつゆ
In its long history, nobody has doubted that soba dipping sauce should be based on soy sauce because that's how it has been for many years.
But for the founder of Soba Suke, that was the point where he felt the new potential of this long-lived Japanese food. And what he finally invented was salt-based dashi dipping sauce.
おそらくその長い歴史の中で、そばつゆを醤油ベース以外で作ろうとした方はそれほど多くなかったのでは?と私は思うのですが、このそば助の創業者の方は、それこそが新たな可能性の種だと思われたようです。
醤油を使わない「究極の塩だし」と言われるこのつけ汁、本当に美味しかった・・・。
My Order
/ 今回の注文
Cold Soba & hot dipping sauce
with pork topping ¥850
/豚の温汁つけそば ¥850
Taste
/ お味は?
Very much impressed, seriously good.
What I sometimes don't appreciate about Tokyo Style soba is overwhelming soy sauce flavor of dipping sauce.
お味の方ですが、個人的にはすごく好きです。いわゆる正統派とは全く一線を画すそばですが、私はこういう既存のものに新しい解釈で挑むのって素敵だな、と思います。
But in terms of this salt-based mild sauce, it better highlights the freshness of soba noodles. This soup has caught my heart!
In addition, this pork slice topping definitely enriches the soup!
特に、このマイルドな「塩だし」がそばの新鮮さを引き立てている気がしました。
さらには、この豚肉から出た旨味も合わさって、一口目からスープみたいな感じで飲めます(笑)
Others
/ 他には?
Enjoy the package until the very last. Finishing the noodles, a pot will be delivered to your table.
食べ進めていると、途中で蕎麦屋さんではお決まりの蕎麦湯が届けられます。
What's inside is called soba yu, the hot water which was used to boil your noodles, so pour it to the leftover soup for your sip. Trust me, this is such a beautiful way to wrap up your meal.
私、普段はこれほとんどやらないのですが(薄めた醤油を飲んでいるように感じるお店ありません?・笑)、ここではやってしまいました・・・。
薄める前から美味しいんですから、不味いわけないですよね!
Overview
/ 全体的に?
Given the price of less than ¥1,000, I have no complaint. I'd love to try more dishes in the months to come!
この内容で千円以下なら、何も文句ないです、ハイ。次回はまた別のメニューにトライしてみたいと思います!
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